Kicsit szárazabb, de annál izgalmasabb témával várjuk következő roadshow-n azokat, akik üzleti sikerre vágynak. Mi megmutatjuk a sikerhez vezető utat, módszereket csak alkalmazni kell őket.

A május 29-30-án tartandó műhelymunkán Lengyel László közgazdász, címzetes egyetemi docens, az evogreen Kft. tanácsadója várja a résztvevőket.

Téma: vállalkozás eredménytermelő és cash generáló képességének értékelése, a javítási lehetőségek feltárása – a szervezet sikertényezőinek elemzése és hatása az eredménytermelésre és a cash-flow képződésre, felhasználásra.

Lengyel Lászlót, a trénert kérdeztük a tréning előtt:

Mi a lényegi különbség az eredmény és a cash flow között?

A profitorientált szervezetek sikerét – gazdasági szempontból - az eredményes gazdálkodás és a cash-flow generálás alapján értékeljük. Az eredmény az azonos időszakra elszámolt bevételek és ráfordítások különbsége, amely a gazdasági események hatására „megképződik”. Mértéke a számviteli szabályoktól (az elszámolható bevételektől és ráfordításoktól) függ. Nem mérhető össze a befektetők pénzbefektetésével és általában a jövőbeni eredmény jelenértéke nem számítható. A cash-flow egy adott időszak alapján pontosan meghatározható. Értéke megegyezik az időszaki záró pénzeszközállomány és a nyitó pénzeszköz állomány különbségével. Lényegében ez az összeg fizethető ki osztalékként, úgy, hogy a szervezet pénzügyi helyzete ne romoljon. Fontos, hogy ennek a jelenértéke számítható és így a befektetők számára a megtérülés értékelhetővé válik.

Fontos, hogy veszteséges – rövidebb-hosszabb ideig – lehet a szervezet, de ha a cash-flowja negatív, az likviditás hiányhoz (fizetésképtelenséghez), eladósodáshoz, a hitelképesség elvesztéséhez vezet.

 

Hogyan hathatnak a cash flow alakulására a szokásos üzleti, operatív tevékenységek? ahk-cash-flow-management-300x300.jpg

A szokásos üzleti, operatív tevékenységek elszámolható bevételekhez juttatják a szervezetet, ami a cash generáláshoz (pénz befolyás) akkor járul hozzá kedvezően, ha a kiszámlázott bevételeket a partnerek, a számlában szereplő fizetési időpontban ki is egyenlítik. Minden fizetési késedelem rontja a szervezet cash-flow helyzetét. Célszerű a minél rövidebb fizetési futamidő elérése a partnereinknél. A bevételek realizálás érdekében erőforrásokat használ fel a szervezet, amely erőforrás felhasználásához költségek, a költségek többségéhez kifizetések kapcsolódnak. Az erőforrások felhasználása tehát pénzkiáramlásokat eredményez. A szervezetnek ezeket ki kell egyenlíteni, a mi a cash-flow helyzetét rontja. Fontos, hogy a felhasznált erőforrásokhoz mikor kapcsolódik kifizetés. Például a munkabérek kifizetése jogszabályban rögzített, azonban pl. az anyagok, áruk beszerzésénél a fizetési időpont megállapodás kérdése. Célszerű a beszerzéseket úgy ütemezni, hogy a beszerzett anyagok, áruk minél előbb felhasználásra, értékesítésre kerülhessenek és minél hosszabb fizetési határidőt elérni a partnereknél.

 

Mi a cash flow legfontosabb funkciója a vállalkozás vezetői számára?

A reál és pénzügy folyamatok egymástól időben elszakadnak egymástól. A pénzbefolyás lehetőséget teremt

  • a tevékenységhez szükséges eszközök beszerzésére (reálfolyamatok fenntartása és bővítése),
  • megkönnyíti a pénzügyi tranzakciókat (likvid helyzet),
  • lehetővé teszi az osztalékfizetést (tulajdonosi érdek).

Cash.jpg
A cash-flow kimutatás informálja

  • a vállalkozás vezetőit döntéseik pénzügyi következményeiről,
  • a hitelezőket és a befektetőket a vállalkozás kötelezettségteljesítési és osztalékfizetési képességéről, 
  • a vezetőket és tulajdonosokat a vállalkozás külső finanszírozási forrás igényéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr506146146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása