naperdő_hg.hu.jpgA napenergia olyan energiafajta, amely ingyen van, belátható ideig nem merül ki, nem kell importálni és nem szennyezi a környezetet. Bár természetesen nyáron jóval több áll belőle rendelkezésre, mennyisége télen sem elhanyagolható. Magyarországon a napos órák száma évente 2000 óra! 

Hol hasznosítható?

A napenergia hasznosítására jó lehetőségek nyílnak a lakóépületekben, elsősorban a családi házakban és más kisebb épületekben. Segítségével fűthetünk, melegvizet készíthetünk vagy áramot állíthatunk elő.

Napkollektor

Elsősorban meglévő épületeknél érdemes figyelembe venni az aktív napenergia hasznosítás lehetőségét. Az aktív rendszerek lelke a napkollektor, melyet lehetőség szerint az épület déli tájolású tetején helyeznek el.  A kollektor csőkígyója vizet vagy fagyálló folyadékot melegít fel, amivel használati melegvizet, esetleg fűtési vizet állítanak elő.

A kollektorban felmelegített folyadék hőtárolóba kerül, amely lényegében egy szigetelt tartály. A kollektor felülete és a tároló térfogata határozza meg végső soron a hasznosítható napenergia mennyiségét. Napkollektorokkal egy családi ház éves melegvíz igényének nagyobbik részét biztosíthatjuk.napkollektorJ.jpg

 

Miért érdemes napkollektort alkalmazni?

A napenergia a tudomány mai állása szerint a legtisztább és a kimeríthetetlen energiaforrások egyike. A környezet védelmének szempontjából tehát olyan megoldás, amely a fenntartható fejlődést szolgálja. Napjainkban egyre elterjedtebb a napenergiát hasznosító berendezések alkalmazása, gyakran nyújtanak alternatívát a hagyományos melegvíz-előállító berendezések mellett vagy helyett. Telepítésük ott is javasolt, ahol nem áll rendelkezésre fosszilis energiahordozó (például földgáz, fűtőolaj, szén).

 

Napelem: áram a Naptól…

A villamos hálózattól távol eső helyeken érdemes lehet a napenergiából közvetlenül villamos áramot előállítani, úgynevezett fényelemek segítségével. A napelemmel való áramtermelés kezdetben, mint minden innovatív technológia, rendkívül költséges energiatermelési mód volt, azonban folyamatos elterjedésével egyre inkább csökkennek az előállítási költségek.

 

Kiszámoló – költségek, élettartam

A konkrét hőtechnikai beruházási döntést megtérülés számításnak kell megelőznie, amikor is az egyes lehetőségeket össze kell hasonlítani. Ehhez szükségesek egyebek között:

  • Kivitelezési árajánlatok

  • A villamos energia ára

  • A gáz ára

  • Az élettartam becslése

  • Fogyasztási szokások ismerete

Általános az a vélemény, hogy gázfűtéses városi környezetben a kis rendszerekkel történő használati melegvíz előállításának a megtérülése ma Magyarországon 3-5 év között van.

 

Élettartam és hatásfoknövelő tevékenységek

A kollektor rendszerek – amennyiben nem tartalmaznak napkövető mechanizmust – nem igen igényelnek karbantartást. Évente kell ellenőrizni őket, a hőtovábbító folyadékközeget szivárgás esetén pótolni kell. A legtöbbször a gépjárművekben alkalmazott fagyállót használják itt is.

 

Magyarországon a napenergia kevés ahhoz, hogy a háztartások összes energiaigényét gazdaságosan fedezze, ugyanakkor nagyon sok ahhoz, hogy ezt az energiát veszni hagyjuk.

 

Csökkentsd Te is energiaszámládat a Nap segítségével! Fordulj hozzánk bizalommal:

 

http://www.evogreen.hu/tartalmak/solar/

 

Elvetemültebbeknek…így működik…

 

Az áramtermelő napelemek működése

A napelem a Napból érkező sugarak energiáját villamos energiává alakítja át. Az átalakítás alapja az a kémiai, illetve fizikai folyamat, amelyet fényelektromos jelenségnek nevezünk. A fény elnyelődése során olyan töltött részecskéket generál, amelyek helyváltoztatásra képesek. E részecskéket az a beépített elektromos tér, amely az elektrokémiai potenciálok, valamint az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódik, rendezett mozgásra kényszeríti. A napelemek mellett ismertek a fotovoltaikus elemek, amelyek abban különböznek a napelemektől, hogy árnyékban is képesek villamos energia termelésére.

 

A hőtermelő napkollektorok működése

A napkollektor a napsugárzás hatására egy hőhordozó közeget melegít fel, azaz termikus energiát állít elő. Használjuk használati melegvíz előállítására, medencevíz fűtésére vagy akár lakótér fűtés-rásegítésre is. (Sokan elkövetik azt a hibát, hogy összekeverik a napelemmel, amely azonban villamos energia előállítására szolgál.)

Iránymutató: napsugárzás

Az energiaáramlás elektromágneses hullámok – például látható fény vagy infravörös sugárzás – formájában is történhet. Ez a konvekció és a vezetés mellett a harmadik fő hőátadási mód két objektum között, ami nem igényel közvetítő közeget. A Nap ilyen módon látja el energiával a Földet, hő és fény formájában, a Föld ilyen módon veszít hőt – kisugárzással az űrbe. A sugárzási konstans értéke az az energiamennyiség, ami a földi légkör felszínének egy a napsugárzás irányára merőlegesen felvett négyzetméterére esik a napsugárzásból kifolyólag (a Földnek a Naptól számított távolságának középértékén). Az általánosan elfogadott értéke 1368 W/m2 ami egy műhold által regisztrált értékek éves átlaga. Ez azt jelenti, hogy 1 zavartalanul napsütött négyzetméterről ennyi energiát tudnánk begyűjteni a 100%-os hatásfokú eszközökkel.

Forrás: www.nkek.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: solar

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr985307017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása