Egy kis LED történet…

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján minden hagyományos, izzószálas villanykörték helyett az energiatakarékosabb halogén – illetve LED-es lámpák kerülnek használatba, amelyek avillany_korte.jpgkár 70%-kal kevesebb energiát fogyasztanak ugyanakkora teljesítmény, illetve fényerő mellett, s élettartamuk is hosszabb. A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. Így a környezetszennyező égők fokozatosan eltűnnek az európai piacról. Az intézkedések eredményeképpen 2020-ra 11 millió európai háztartás egyéves energiafogyasztásának megfelelő energiát takaríthatunk meg évente.

A közösségi tereink és általában a világítás a felelős a globális villamosenergiafelhasználás 19%-ért és az üvegházhatású gázok emissziójáért mintegy 6%-ban. Ha teljes mértékben az evoLED technológiára térnénk át, az 40% közvetlen költségmegtakarítást eredményezne, nem beszélve arról, hogy a világításra fordított energia káros környezeti hatásait felére csökkenthetnénk.

A LED világításokról általában két vélemény szokott lenni vagy nagyon pozitív  vagy nagyon negatív.

 

Itt az ideje tehát, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, hogy végre kiderüljön, megéri-e LED-del világítani vagy sem…

 

Tévhit 1: A LED 90% energiát takarít meg

A csapból is ez folyik…de igaz-e?

Bár létezik olyan LED-es megoldás mellyel 90% feletti energiamegtakarítást érhetünk el, azonban azt mindig figyelembe kell venni, hogy mihez képest vizsgáljuk a LED-es terméket.

Nézzük meg az alábbi grafikont:

44414_617770231572275_234505862_n.jpg

Hogy a klasszikus izzót megéri LED-es fényforrásra cserélni, manapság már nem kérdés. Már napi pár óra használat elég, hogy a kompakt fénycsőnél is jobban jöjjünk ki egy LED-es lámpával anyagilag. Belátható időn, egy-két éven belül megtérül a LED magasabb ára, utána dobálhatjuk a megtakarított áramdíjat a malacperselybe 30, 40, 50 ezer órán át, a LED élettartama alatt (Pláne, ha olyan lámpában váltjuk ki LED-del a fénycsövet, ahol gyakran kapcsolgatjuk a villanyt, hisz ez öli a higanygőzös technikát.).

 

Tévhit 2: A LED drága

Jó, hogy a LED-es világítással megspórolok egy csomó pénzt, de nagyon sokba kerül. Hány év mizzo.jpgúlva térül meg a befektetésem?

Ha még hagyományos izzókat használsz, akkor ahogy kiégnek az izzók, vegyél helyettük evoLED-et. 10 darab 60 wattos izzó hasonló teljesítményű evoLEDre cserélésével, napi szinten átlag háromórás használattal számolva éves szinten akár 20-25 ezer forintot is spórolhatsz.

Az evoLED-es lámpák hosszútávon, akár már 5 év alatt is összespórolják az árukat (élettartama elérheti akár a 130 évet is napi 1 óra használat mellett). Kevés ilyen olcsó és ilyen hatékony módja van annak, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod.

Az áramfogyasztás az evoLED ledes-technológia használatával nagymértékben mérsékelhető. A hagyományos izzók lecserélése a közös helységekben evoLED ledes világításra legalább 60-75 %-al alacsonyabb összegű áramszámlát eredményez.

 

Érdekes tények az evoLED-ekről

  • A evoLED-es lámpának nem kell idő a bemelegedéshez.
  • Az evoLED lámpák működésükkor nincs hőveszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így akár 90% energia-megtakarítás is mérhető (Hagyományos izzóknál a felvett teljesítmény 90-95%-a fűtésre megy el és a maradék 5-10% fordítódik világításra).
  • A hőtermelése minimális, ezért felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet.
  • Élettartamuk elérheti akár az 50.000 órát is
  • Hosszú élettartalmuk miatt szinte egyszeri beruházást igényelnek, ezért ajánlott nehezen hozzáférhető helyekre is mint pld. medencevilágítás.
  • Világításakor egyáltalán nincs fényszmog, vagyis oda világít, ahol arra szükség van.
  • Egy foglalat több színű fény kibocsátására képes. Több mint 16 millió szín elérhető megfelelő keveréssel
  • Fényspektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV, sem az infravörös tartomány, ezért nem károsítja a tárgyak anyagát, színét. Kirakatban ezért ideális megoldás
  • Nem tartalmaz gázokat a működésekor
  • Nem érzékeny az evoLED a fel-le kapcsolásokra (míg az energiatakarékos izzónak és a fénycsőnek is jelentősen megrövidíti élettartamát a kapcsolgatás)

 

A világítás korszerűsítése a közös energiaköltségek lefaragásának legegyszerűbben és legolcsóbban végrehajtható módja, ezért nem érdemes halogatni, mielőbb érdemes elkezdeni!

Energia felhasználás, költségek alakulása – kalkulál! Kérd ingyenes tanulmányunkat: "Energiahatékonyság a gyakorlatban" címmel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr486982625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása