Hónapok óta tanulmányozom a társasházak lépcsőházainak világítását és azokat a megoldásokat, amelyekkel találkozom. Egyszerűen aggasztó a helyzet.

A lépcsőházak sötétek, barátságtalanok, és sokszor olyan érzése van az embernek, hogy "csak ezen jussak túl".

Nem kellene, hogy így legyen!

A társasházak - és itt nemcsak a panelházakra gondolok, hanem a régi bérházakra is - nem kellene, hogy barátságtalanok legyenek. Élhetőbbé, komfortosabbá és sokkal barátságosabbá lehet tenni a lépcsőházakat, folyosókat.

A legtöbb esetben egyszerűen be kell engedni a fényt. Amennyiben nem áll rendelkezésre a természetes fény, úgy mesterségesen kell ezt megoldanunk.

Az embernek is, mint a legtöbb élőlénynek szüksége van a fényre. A fény pótlására régóta van lehetőségünk, és használjuk is a mesterséges fényforrásokat. A mesterséges fény nem helyettesíti a napfényt, de mérsékelheti annak hiányát.


Használjuk a fényt, hogy élhetőbb legyen környezetünk!

Használjuk a fényt a leghatékonyabban és biztonságosan!

 

Számos lakóközösségben korszerűtlen és egyáltalán nem hatékony a világítás, de sajnos nem ez a legnagyobb probléma. Azon túl, hogy korszerűtlen, nem megfelelően kialakított, még nagyon veszélyes és ezáltal egyáltalán nem biztonságos.

Bemutatok néhány példát, amelyek szemléltetik, hogy milyen veszélyeket rejt egy "házilag barkácsolt" megoldás:

 20130222382.jpg


 A képen látható, hogy egy barkácsolt megoldás mennyire "biztonságos". A korábbi fénycsöves lámpatestbe belefaragták a hagyományos izzófoglalatot. Beletekerték a 100W-os izzót, és kész. Azon túl, hogy áramütést okozhat, még tűzveszélyes is, mint azt a másik fotó szemlélteti:

20130222381.jpg

A képen látszik, hogy megolvadt a búra, a keletkezett hő hatására.

Akadnak még olyan megoldások is, melyek nem csupán alkalmatlanok a funkciójuk betöltésére, de a testi épségünket is veszélyeztetik:

 20130312405.jpg

20130215379.jpg

 

Első lépésben tegyük biztonságossá a környezetünkben lévő fényforrásokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr455296793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása