A közös költség kiadásainak jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. Egy energiatakarékos fényforrás lényegesen kevesebbet fogyaszt egy hagyományos izzónál. A hagyományos izzók ugyanis rengeteg energiát emésztenek fel, miközben fényt termelnek: a felhasznált energia 90 százalékát hőtermelésre fordítják, ami viszont olyan pénz, melyet feleslegesen dobunk ki az ablakon.

Az evogreen szakemberei kiszámolták, mekkora megtakarítást jelentene és milyen környezeti hatása lenne, ha a hazai társasházak lépcsőházaiban és közös helységeiben a hagyományos izzókat evoLED technológiájú ledes világításra cserélnék: Amennyiben a társasházak a lépcsőházban a mai izzólámpás fényforrásokat korszerű, evoLED ledes világításra cserélnék legalább másfél milliárd forintot és 33 gigawatt energiát lehetne évente országosan megspórolni a társasházi lépcsőházak világításának korszerűsítésével. A majdnem tizenötezer háztartás fogyasztásának megfelelő energia megtakarítása mintegy 20 ezer tonnával csökkentené a hazai széndioxid-kibocsátást.

Az egyre több társasházi közösséget fenyegető eladósodási folyamat megállításnak legegyszerűbb módja a pazarlás megszüntetése, a közös költség 60 százalékát kitevő energiakiadások csökkentése lenne. Az áramfogyasztás az evoLED ledes-technológia használatával nagymértékben mérsékelhető.

fogyasztok_osszehasonlitasa.jpg

A hagyományos izzók lecserélése a közös helységekben evoLED ledes világításra legalább 60-75 százalékkal alacsonyabb összegű áramszámlát eredményezne. Lássunk erre egy gyakorlati példát is:

Kalk_megteruleshez.jpg

eves_vill_energia_ktsg.jpg

LED - Light Emitting Diode – evoLED, a világító dióda

A legfrissebb felmérések szerint a világító dióda energiafogyasztása 75 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, élettartama pedig 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa. Mindezen felül az evoLED használata biztonságos - ellentétben a kompakt fénycsövekkel higany- és méreganyag-mentes. Arról nem is beszélve, hogy ha egymillió társasházban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6 700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.

eves_karbantartasi_ktsg.jpg

2013 januárjától már negyvenes izzót sem lehet forgalomba hozni Magyarországon. Viszont ez nem azt jelenti, hogy a polcokon sem fogunk már ilyen villanykörtéket találni. Előállítani már nem lehet, de 2016-ig az áruházak árulhatják a még meglévő készleteiket! Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. Az Ecodesign direktíva szerint a megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért energiatakarékos égőkre kell őket cserélni. És ha cserélni kell, mi másra cserélnénk, mint evoLED-re. Keresd az evogreen.hu-n!

Ha tetszik és hasznosnak találtad a cikket, oszd meg, ha nem, akkor meg azért oszd meg, mert hátha más mégis hasznosnak találja!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr925281040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása