HorvathEndre.jpg

Dr. Horváth Endre 1997 óta nyújt támogatást magyar vállalkozásoknak
stratégiatervezés és projekttervezés területén.
Az NGM gazdaságfejlesztésért felelős volt helyettes
államtitkárát gyakorlati tapasztalatairól kérdeztük.

 

 

 

Mit gondol a mai magyar vállalkozások stratégiaalkotásáról?

A rossz hír az, hogy számos magyar vállalkozás nem készít írott tervet. Leginkább csak akkor, ha valamilyen külső kényszerítő erővel találkozik. Ez a kényszer lehet hiteligénylés, befektető bevonása, vagy külpiacokra lépéshez partner bevonása; esetleg vevői követelmény vagy válsághelyzet. 

A jó hír az, hogy ha valaki veszi a fáradságot, és írott stratégiai tervet készít, máris egy lépéssel versenytársai előtt jár. És hogy a tervet miért nem írják le? A terv a tulajdonos-cégvezető fejében van, és elvárja, hogy mindenki kövesse. Ugyanakkor azért nem írja le, mert így könnyebb menet közben módosítani rajta.

 

Mi különbözteti meg a jó stratégiát a rossztól?

A jó stratégia reális helyzetértékelésen alapul, 5-10 évre érvényes közös jövőképet fogalmaz meg, elemzi a versenyhelyzetet, és konkrét lépéssorozatot, éves akciótervet, projekttervet is tartalmaz. Ekkor a terv nem csak álom marad, hanem jól mérhetően egyre közelebb kerülünk saját belső elvárásainkhoz.

A rossz stratégia nem vonja be az érintett munkatársakat, nem tárja fel az ő mozgatórugóikat, és nem olyan értékek mentén tűzi ki a célokat, amelyekkel mindenki maradéktalanul azonosulni tud. Ilyen esetben a vezető hiába várja, hogy mindenki egy irányba húzzon.

 

Milyen vezetői attitűd szükséges a jó stratégia kialakításához?

A vezetőnek két területen kell nyitottnak lennie. Először is fel kell ismernie azt, hogy a stratégiatervezés módszertana hasznos, tanulható és bevált. Másodszor fel kell ismernie azt, hogy a munkatársak bevonásával folyó tervezéssel többet nyer, mint az arra fordított évi két nap.

Bővebb információ stratégiaalkotásról ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr215857870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása