1. Érmékből lámpa

New York-i tervező, Kellam Clark mesebelinek tűnő lámpája ragyogó példája a hosszú távú, fenntartható tervezésnek köszönhetően újrahasznosított anyagainak.

A merész külsejű, energiatakarékos lámpa Clarknak abból a vágyából született, hogy olyan teljesen jó erme_lampa.jpgminőségű anyagokat mentsen meg, melyek máskülönben a hulladéklerakókba kerültek volna.

Az újrahasznosított fém érmékből és LED lámpák kombinációjából készített világítótest folyamatosan változó árnyékot vet a szobában elhelyezkedő tárgyakra, köszönhetően egyedi fényének.

Akkor merült fel benne először az újrahasznosítás ötlete, amikor Olaszországban a fenntartható design-ról tartott előadást, és rájött, hány tonna fém hulladékot dobnak szemétre szerte a Földön. Ezt követően megtervezte a kis érmékből álló, öko-tudatos világítótestét, ami nagy sikert aratott a közönség köreiben is.

2. Lámpa üdítőspalackokból

Sao Paolo-i tervező stúdió az utcákról összegyűjtött hulladékokból készítette el egyedülálló lámpa sorozatát, melyet a trópus és a modernizmus ihletett.

led_fa.jpg

Az elkészített lámpák az innovatív módszereket és az újszerű anyaghasználatot ötvözik, mindezt az újrahasznosítás jegyében.

A Heineken által támogatott Sao Paulo-i műgyűjtemény tulajdonába kerültek végül a lámpák, melyek izzói újrahasznosított italos palackokból, tartószerkezete pedig fenyőből készült. 

A műanyag palackokat speciális eljárással tették még tartósabbá, jobb minőségűvé, és egyedi színezetűvé, illetve LED lámpákat helyeztek el bennünk az energiatakarékosság szem előtt tartása végett.

3. Üvegből egyedi lámpa

Újabb sajátos példát láthatunk az eldobott üvegek átalakításra, a tervezők azonban ezúttal további extrát is csempésztek a lámpává alakított koncepcióba.uveghulladek_led.jpg

Lusta étterem-tulajdonosok ihlették az olasz tervezőpárost az újrahasznosított palackokból készült lámpákhoz. A felhalmozott üvegekből készült kellemes külsejű világítótestek tökéletesen illenek egy étterem, vagy bár hangulatához.

A lámpákhoz levehető LED lámpatestet használtak, mely azt is lehetővé teszi, hogy az üvegek folyadékot (elsősorban illatanyagot) tartalmazzanak működés közben is.

Az olasz duó olyan design-t szeretett volna létrehozni, amely inspirálja az étterem-, és bártulajdonosokat valami egyedi létrehozására az egyébként eldobható elemekből. A különleges világítótest azonban nem csupán saját kézzel készíthetősége miatt különleges, hanem a benne lévő folyadék folyamatos párolgása okozta különleges színváltozása miatt is.

Forrás:
http://inhabitat.com/

http://www.tisztajovo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr995430357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása