Tudtad?

Egy háztartás energiafogyasztásának kb. 15%-át a világítás teszi ki.

Az evoLED lámpák 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték.

A villanyszámla nagyságát alapvetően befolyásolja, hogy mennyi természetes fény jut be a lakásba.

 44414_617770231572275_234505862_n.jpg

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban. Helyette az energiatakarékosabb halogén – illetve LED-es lámpák kerülnek használatba, amelyek akár 70%-kal kevesebb energiát fogyasztanak ugyanakkora teljesítmény, illetve fényerő mellett, s élettartamuk is hosszabb. A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. Így a környezetszennyező égők fokozatosan eltűnnek az európai piacról. Az intézkedések eredményeképpen 2020-ra 11 millió európai háztartás egyéves energiafogyasztásának megfelelő energiát takaríthatunk meg évente.

 

Valóban lehet-e annyit spórolni a lámpatechnológiai cserével, hogy az már a havi rezsiköltségben is tetemes összeget tegyen ki?

A válasz egyszerű, csak számolni kell hozzá. Ha még hagyományos izzóid vannak, akkor ahogy kiégnek az izzók, vegyél helyettük evoLED-et. 10 darab 60 wattos izzó hasonló teljesítményű evoLEDre cserélésével, napi szinten átlag háromórás (a nappaliban ennél jóval több, a fürdőszobában, kamrában viszont jóval kevesebb) használattal számolva éves szinten akár 20-25 ezer forintot is spórolhatsz.

Az evoLED-es lámpák hosszútávon, 5-10 év alatt összespórolják az árukat (élettartama elérheti akár a 130 évet is napi 1 óra használat mellett), de havi szinten nézve ezt nem könnyű belátni, mert egy-egy villanyszámla nem lesz látványosan alacsonyabb. Mindazonáltal kevés ilyen olcsó és ilyen hatékony módja van annak, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod.

 

Ökológiai lábnyom – eszik vagy isszák?

Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia stb.). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár.

Ökológiai lábnyom számláló: http://www.glia.hu/okolabnyom/

A fenti linken könnyen, gyorsan, egyszerűen kiszámolhatod a saját ökológiai lábnyomod!

Érdekes tények az evoLED-ekről:

  • A evoLED-es lámpának nem kell idő a bemelegedéshez.

  • Az evoLED lámpák működésükkor nincs hőveszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így akár 90% energia-megtakarítás is mérhető (Hagyományos izzóknál a felvett teljesítmény 90-95%-a fűtésre megy el és a maradék 5-10% fordítódik világításra).

  • A hőtermelése minimális, ezért felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet.

  • Élettartamuk elérheti akár az 50.000 órát is

  • Hosszú élettartalmuk miatt szinte egyszeri beruházást igényelnek, ezért ajánlott nehezen hozzáférhető helyekre is mint pld. medencevilágítás.

  • Világításakor egyáltalán nincs fényszmog, vagyis oda világít, ahol arra szükség van.

  • Egy foglalat több színű fény kibocsátására képes. Több, mint 16 millió szín elérhető megfelelő keveréssel

  • Fényspektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV, sem az infravörös tartomány, ezért nem károsítja a tárgyak anyagát, színét. Kirakatban ezért ideális megoldás

  • Nem tartalmaz gázokat a működésekor

  • Nem érzékeny az evoLED a fel-le kapcsolásokra (míg az energiatakarékos izzónak és a fénycsőnek is jelentősen megrövidíti élettartamát a kapcsolgatás)

 

Végeredményben senki sem kötelez arra, hogy egyszerre cseréld le az összes wolframszálas izzót a lakásban, és arra sem, hogy várj még fél évet a vásárlással. Gondold végig, számolj, értékelj és csak utána cselekedj!

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Következő blogunkban arra adjuk meg a választ, hogyan lehet a közös költséget csökkenteni lámpatechnológiai cserével, úgy, hogy mindezt a csere által megtakarított összegből finanszírozható legyen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr855241987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása