A gyakenter_pgr_logo.jpgorlati tevékenységben igényelt kompetenciák – kommunikáció, csapatmunka, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, projektszemlélet, stb. - nélkül nem könnyű munkát találni. Éppen ezért nem árt már a diákévek alatt keresni és találni olyan nyári, esetleg folyamatos álláskereső.jpgmunkát a tanulás mellett, mely megalapozza későbbi munkavállalói értékeinket.

A cégek sincsenek könnyű helyzetben, hiszen ők is sok pénzt fektetnek be egy munkavállaló kiképzésébe, beillesztésébe. Egy munkavállaló a tényleges „termelést”- azaz a szervezet számára hatékony és eredményes tevékenységet – az elvárt szinten - a felvételét követő 2-6 hónapon belül tudja teljesíteni, hiszen ekkorra látja át a céges folyamatokat, a külső és belső szabályokat és felkészülten figyelembe venni egyéb a munkavégzéshez szükséges cégen belüli információkat is. Ha ehhez még a kezdők bizonytalansága is társul, akkor ennél akár több időre van szükség.

A cégeknek is érdekük, hogy minél körültekintőbben válasszák ki alkalmazottaikat, hiszen nemcsak a belépésnek, de a kilépésnek (vagy akár a túlzott munkaerő fluktuációnak is) tetemes költségei vannak.

A kilépő alkalmazott költségei gyakorlatilag - a teljesítmény visszaeséséből adódó és kilépéssel járó adminisztrációs és elszámolási költségekből állnak. A kilépő alkalmazott a felmondási idő alatt már nem dolgozik olyan teljesítmény szinten, mint előtte. Természetesen a visszaesés mértéke egyénenként változhat, de átlagban minimum 20%-os visszaeséssel kell számolni.

A belépő alkalmazottnál a következő költségekkel számolhatunk: a belépéshez kapcsolódó adminisztratív, toborzási, (hirdetés, interjú, kiválasztás, stb.), a képzés és/vagy betanítás-, valamint a beilleszkedés költsége.

A betanítás arra a beilleszkedési időre vonatkozik, amikor az új alkalmazottat egy mentor célirányosan felkészíti a betölteni kívánt munkakör betöltésére.

A beilleszkedés költsége a már mublog1hez.jpgnkaviszonyt létesített munkatárs első időszakának költségeit tartalmazza, amikor gyakorlatilag az új alkalmazott a 0 %-os teljesítmény szintről eljut a 100 %-os (elvárt) teljesítményig. Vagyis a munkába állást követő első időszakban még nem feltétlenül termeli ki az alkalmazásához kapcsolódó költségeket. Ahhoz, hogy elérje és tartósan fenn tudja tartani a 100 %-os teljesítményszintet el kell telnie egy bizonyos időnek, amit beilleszkedési időnek nevezünk.

Mivel a fentiekből is jól kitűnik, hogy egy vállalatnak igen sokba kerül az új munkaerő, érdemes-e egyáltalán a gyengén teljesítő munkatársakat lecserélni és helyükbe másokat alkalmazni?

Ha értékeljük a költségeket, akkor kiderül, hogy a legnagyobb költség a teljesítmény szint csökkenéséből származik. Ha egy munkatárs gyengén teljesít, akkor rövid időn belül a munkájára visszavezethetően jelentős eredménycsökkenéssel is számolhatunk. A munkavállaló minőségi cseréje esetén a munkaerőpótlás költsége egy bizonyos időn belül megtérül, mert az új dolgozó teljesítménye meghaladja a gyengén teljesítő korábbi dolgozó teljesítményét.

A minőségi csere vagy a munkavállaló munkaviszonyának bármely okból történő megszűnése esetén a kiválasztási folyamatban a lehető legjobb munkaerőt kell megtalálni.

Az evogreen Akadémia által működtetett ENTER program segítséget nyújt a munkavállalóknak a kompetenciáiknak és személyiségüknek leginkább megfelelő cég és munkakör megtalálásában,), de a munkaadók is elérhetik, hogy a munkakör felkészült, megfelelő kompetenciákkal és személyiségjegyekkel rendelkező munkaerővel kerüljön betöltésre. Az ENTER program mind a potenciális munkavállalóknak ad lehetőséget a gyakorlati életre történő felkészülésre, mind a munkáltatóknak az elvárásaiknak leginkább megfelelő munkavállaló képzésére és kiválasztására. A programról és a programba való jelentkezésről hamarosan olvashattok bővebben, ha követtek minket.

 enter_fejlec.jpg

Forrás:
Ambrus Tibor - Lengyel László: Humán controlling eszközök a gyakorlatban. CompLex Kiadó, Budapest, 2011.
evogreen Akadémia
ENTER program

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr956892021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása