Hogy a klasszikus izzót megéri LED-es fényforrásra cserélni, manapság már nem kérdés. Már napi pár óra használat elég, hogy a kompakt fénycsőnél is jobban jöjjünk ki egy LED-es lámpával anyagilag. Belátható időn, egy-két éven belül megtérül a LED magasabb ára, utána dobálhatjuk a megtakarított áramdíjat a malacperselybe 30, 40, 50 ezer órán át, a LED élettartama alatt. (Pláne, ha olyan lámpában váltjuk ki LED-del a fénycsövet, ahol gyakran kapcsolgatjuk a villanyt, hisz ez öli a higanygőzös technikát.)

De mi a helyzet a nagy, egyenes fénycsövekkel? Zöld technológiákkal foglalkozó bemutatótermünkben kipróbáltuk, mi lesz, ha egy ronda, öreg, megsárgult burás armatúrában az egyik 120 centis fénycsövet LED-esre cseréljük.

Ez:

ledcso1.jpg

Egy 36 wattos, úgynevezett T8-as fénycső ára 800-1000 forint, ha a legolcsóbb megoldást választjuk, de 50 ezer órás élettartamot ígérő Osramot is vehetünk, 3000 forint feletti áron. (Akár Osram, akár nem, a technológia egyelőre higanygőz alapú, tehát a fénycsövet, ha elpusztul, ne a kukába dobjuk, ha pedig eltörik, szellőztessünk, ne porszívózzuk, hanem finoman seperjük fel a törmeléket, és ne engedjünk gyereket a romok környezetébe!)

A helyettesítő cucc egy nóném kínai LED-cső, ismeretlen, de a forgalmazó hároméves tapasztalata szerint bevált gyártótól, 9800 forintért. 20 watt a teljesítménye.

Látványos, amikor felkapcsoláskor a fénycsövek még villódzva törölgetik az álmot a szemükből, mikor a LED már teljes erővel tolja a lumeneket. A LED-fénycső fényárama a katalógusban különben valamelyest alulmúlja a jó öreg Tungsramét, de mivel a hagyományos cső felfelé nem világít, az armatúrában mégis a LED a legfényesebb.

Amikor a LED-cuccot kibontottam a dobozból, egy papírlap is kiesett a kartoncsőből. Nagy szerencse, hogy megnéztem, mielőtt a csövet beraktam volna a régi helyére. A papír ugyanis arra figyelmeztetett, hogy beszereléskor ne csak simán pattintsam be a holmit, hanem előtte kössem ki a LED elől a fojtótekercset és a gyújtót, és sima 230 voltos váltóáramot adjak neki az armatúrába bejövő kábelről. Nem nagy dolog, egy csavarhúzó és két szál drót kell hozzá, meg egy pici villanyszerelési tapasztalat, de aki sosem használt még fázisceruzát, inkább bízza az installációt szerelőre!

ledcso2.jpg

Fojtótekercs, gyújtó nem kell a LED-cső elé, ezeket át kell hidalni a régi armatúrákban

Hogy a fénycső ára megtérül-e valaha?  Hogy a kérdésre válaszolhassunk, azt kell kiszámolnunk, hogy az elért 16 watt fogyasztáscsökkenés hány óra alatt termel ki hétezer forintot (annyi előnyt adunk a LED-nek, hogy nem a legolcsóbb csővel vetjük össze az árát).

50 forintjával számolva kWh-ját, inflációval, rezsicsökkentéssel nem számolva az jön ki, hogy óránként nyolcvan fillért spórolunk a fénycsővel, tehát 8750 óra alatt jön be az ártöbblet. Hogy ez hány év, ahhoz persze azt is kell tudni, naponta mennyit világítunk a fénycsővel, de ha egy sötét irodában, üzemcsarnokban heti hét napban, teljes műszakban, napi nyolc órát megy a mesterséges fény, akkor 1100 nap, kevesebb mint három év a megtérülés ideje. Utána már tiszta haszon minden órába a nyolcvan fillér - csövenként.

A gyártó 50 ezer órát vállal a LED-es cuccra érzékelhető fényáram-vesztés nélkül. Ennyi egy jobb fénycső élettartama is, amit persze károsan befolyásol a kapcsolgatás. És a LED-hez nem kell gyújtótekercs sem, és nem villog idegesítően kimúlás előtt.

Cseréld le velünk, a MIENKRE, kérd egyedi ajánlatunkat!

Forrás: http://zold.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr475315147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása