Az Önkormányzatok felelőssége nagy, abban, hogy milyen eszközöket használjon, milyen akciókat indítson, hogy be tudjon kapcsolódni az országos programokba és pénzeszközeit a leghatékonyabban használja fel a helyi energetikai problémák kezelésére.

villany_korte.jpg

Az evolúció elmélete azt mondja, hogy az emberi történelem folyamata a szabad energiáért folytatott harc. Ez napjainkban sem ért végett, és tapasztalhatjuk, hogy térben, időben és az emberi relációk szám

talan síkján a fő kérdés az energia. Az energia, melynek jellemzői közül a legfontosabbak közé tartoznak az eredetükre, mennyiségükre, hasznosságukra és nem utolsó sorban költségükre vonatkozó paraméterek. 

Az Önkormányzatok, mint az igazgatásuk alá tartozó térség felelős szereplői több szempontból is érdekeltek az energetika irányításában, befolyásolásában. Részvételük a folyamatban kettős: mint a térség fejlődéséért felelős szervezetek, a kormányzati programokkal, célkitűzésekkel összhangban, kell, hogy a helyi adottságok, lehetőségek maximális és hatékony kihasználását elősegítsék. Felelősségük nem kicsi az élhető környezet fenntartásában, fejlesztésében.

Egy térség adottságai közé tartoznak azok az energetikai potenciálok, melyek kihasználása helyi eszközökkel, vagy üzleti alapon működő befektetők révén aknázhatók ki. Ezek közé tartoznak, a ma reneszánszukat élő megújuló energiák (szél, nap, biomassza, geotermia), melyek kiaknázása az egyéni szinttől kezdve a rendszer méretű erőművekig is elképzelhető. A helyi közigazgatás ezekben a témákban, mint kapocs funkcionál a beruházó és területen élők és gazdálkodók között, de fontos a hatósági, engedélyező szerepe is.

izzo.jpg

Az Önkormányzatok másik arca, mint energia felhasználók, példamutatóan kell követniük az ország energia politikáját, gazdasági programjait. Működtetésük alá tartozó közintézmények gazdaságos üzemeltetéséhez hozzá tartozik az energetika komplex kezelése is, a fogyasztó berendezések kiválasztásán túl, az energia előnyös szerződések szerinti beszerzése és a hatékony üzemeltetés.

Mind a hatósági, mind a fogyasztói szerepkör felelős ellátása összetett tudást, szakmai tapasztalatot igényel. Szerteágazó műszaki, gazdasági tudással, tapasztalattal kell rendelkezni ahhoz, hogy napi üzemeltetési kérdésekben döntsön, hogy a számtalan ajánlat és lehetőség közül ki tudja választani az Önkormányzat, a helyi közösség számára legelőnyösebb megoldást, és vállalkozókat.

Ha érdekli tanácsadásunk energetikai témában, keresse honlapunkon az energetikai audit programunkat, nem csak Önkormányzatoknak: http://www.evogreen.hu/tartalmak/evogreen_akademia/

Következő bejegyzésünk témája: Mit tehet a Polgármester, ha…

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr965364027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása