Tegnap utaztam a zsúfolt buszon hazafelé a munkából, megfáradva, meggyötörve, mikor két fiatal, láthatóan kezdő munkavállaló fennhangon röhögcsélve beszélgetett. A téma a facility management körül kavargott. A beszélgetésük magva az volt, hogy egy haverjuk elhelyezkedett egy facility management cégénél és mennyire nagyra tartja magát munkájával, annak összetettségével, miközben a facility management nem más, mint irodaház takarítás (hangsúlyoznám, hogy szerintük!!!) csak angolul hangzatosabb. Mint ahogy a WC-s nénit is manapság már higiéniai menedzsernek hívják… Két dolog zavart nagyon ebben a beszélgetésben; az egyik az volt, hogy ha valakinek tetszik a munka amit végez (legyen az bármi) akkor miért becsmérlik, a másik pedig az, hogy úgy beszélnek valamiről (az internet korában!), hogy fogalmuk sincs róla mi fán terem az.

 

Így gondoltam, ha már blogolunk, bemutatom mit is jelent igazán a facility management, aztán mindenki eldöntheti maga, hogy ez csak takarítás vagy annál egy kicsit több!

Nem bonyolódnék hangzatos definíciókba (ott a net az orrod előtt, használd!) inkább azt gondoltam, hogy közérthetően, egyszerűen csak leírom mi is a facility management (FM).

Mindenhol azt lehet olvasni, hogy nem más, mint létesítménygazdálkodás….no jó, de az mi fán terem?

 

Gondoljuk csak végig, ha belépünk az irodaházba köszönt a portás vagy a biztonsági őr, esetlfacility-management.jpgeg beléptető rendszer is működik –ez FM. Ha felmegyünk a lifttel az irodánkban (pusztán csak az a tény, hogy működik a lift) – ez is FM, hogy ne vakoskodjunk a sötétben, ha késő éjszakába nyúlóan is bent kell robotolnunk, felkapcsoljuk a lámpát – ez is FM. Az irodák tisztasága, a bútorok, a mellékhelyiségekben a folyékony szappan, vagy az, hogy akár az épületen belül is legyen lehetőségünk étteremben étkezni – ezek is mind, mind a facility managementhez tartozó feladatok…Magyarán minden olyan háttérmunka ami ahhoz kell, hogy a cég dolgozói nyugodt körülmények között el tudják végezni a munkájukat, mind a facility management feladatkörébe tartozik.

 

Aki régi motoros már a munka világában, az most biztos fennhangon felkiált, hogy hohó ezt a karbantartók és a biztonsági személyzet végzi, ez miért FM!?

Ha magát csak a fenti tevékenységeket nézzük, akkor arra tényleg azt mondhatjuk, hogy ezt egy kitűnő office manager (titkárnő), egy security manager (biztonsági őr) és egy gadget manager (ezermester karbantartó) simán el tudja végezni. Lehet, de itt még nem áll meg a faclility management tudás.

A FM nemcsak a klasszikus üzemeltetéssel és karbantartással foglalkozik, hanem ennél jóval többel – mármint azok, akik profik. Tehát a profi FM cégek nemcsak „láthatatlanul” dolgoznak, hogy az irodaház zavartalanul üzemeljen, hanem költséget is megtakarítanak.

 

Hogy hogyan? Ez már egy következő blog témája lesz…kövess és megtudod!

Addig is egy tipp: facility management

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr446880635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása