A minap erre a hírre akadtam…

"Így számolnak le a LED-es lámpák a mosóporokkal. A LEDek rengeteg előnnyel rendelkeznek: keveset fogyasztanak, és meleg fényt adnak. Ugyanakkor leszámolnak a mosóporok legnagyobb trükkjével, a fehérítővel írja a Gizmodo."

Már a második mondatnál megakadtam: mi köze a mosópornak, a fehérítőnek és a LED-nek egymáshoz???…tudtommal nincs a mosógépekben LED, bár igaz, hogy változatos az adás: hol színesben, hol fekete-fehérben látható a "műsor"…

Elgondolkodtam: ha a kórházakban UV fénnyel tartják sterilen a műtőket (ami a ruhákban a nem látható régi koszokat is láthatóvá teszi egyébként), akkor akár lehetne „mosni” is UV fénnyel? No, de lássuk csak be ez elég furcsa lenne, így tovább olvastam a cikket:

"A mosóporok fehérítő hatása ugyanis trükk: a gyártók olyan anyagokat, FWA-t raknak a mosószerbe, amely ultraviola sugárzás hatására látható, kékes fényt bocsát ki. Ez a kékes fény az, ami ellensúlyozza a már többször mosott, fehér anyagok sárgás elszíneződését. A folyamatnak köszönhetően látjuk fehérebbnek régi ruháinkat is."

mosopor1.jpg

Érdekelt, hogy mi az FWA és tényleg igaz-e a hír, noshát:

FWA: Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Alkalmazásuk teljesen felesleges. Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/

Tehát akkor ez egy olyan bűvész trükk, ami mindenkinek jó:  jó a ruha tulajdonosának, mert nem látja, hogy sárgul a fehér ruha; pénztárcakímélő is, mert egy ideig nem kell újat venni, de legfőképp jó a mosóporgyártóknak mert optikailag fehérebb lesz a ruha tőle és így többet adnak el, ja és a viszonteladókat se hagyjuk ki, mert ugye nekik is jó. És mivel mindenkinek ez így jó ezért nem is került eddig felszínre az optikai tuning, amíg be nem köszöntött a LED-es korszak:

"A csoda a LED-es lámpák megjelenésével enyészik el. Ez a fényforrás ugyanis nem bocsát ki UV-fényt, így aztán a fehérítőhatás is elmarad."

Megint megálltam egy pillanatra és elméláztam: ki az aki LED-es lámpával kémleli a fehér ruhát? Értem én, hogy egyre több helyen van energiatakarékos LED, egyre jobban spórolunk otthon, a munkahelyen, néhol már a közvilágításban is van szerencsére erre példa…és akkor mi van?

Csak ott nem látszik optikailag fehérebbnek a ruha ahol LED-es világítás van, a többi helyen viszont működik az optikai tuning. Viszont ahol LED-es világítás van, ott jobban tudnak spórolni, tehát több ruhát tudnak venni, azt kevesebbszer mossák ki, így nem látszik annyira, hogy sárgulna (mármint a fehér színű, hiszen a többiről nem esett szó csak a fehérített ruháról). De mi van azzal a ruhával, ami véletlenül fehérített? Tehát véletlenül ráömlött a ruhára a fehérítő: elárulom, no annak már teljesen mindegy, hogy LED-es lámpa vagy UV fényt kibocsátó hagyományos izzó alatt vizsgálgatják, az csak foltos lesz, tehát használhatatlanná válik optikai tuning ide, optikai tuning oda.

fehér ruha.jpg

A cikk viszont így folytatódott:

"Így vezetik meg a háziasszonyokat: Egy Dr. Kevin Houser által végzett kísérletben 39 nem színvak tesztalanyt válogattak ki, akiknek frissen mosott ruhákat kellett sorba rakniuk aszerint, hogy mennyire fehérek. A sor tükrözte a mosószer FWA-szintjét. Amikor viszont ugyanezt a kísérletet LED-megvilágításnál végezték, a ruhák teljesen véletlenszerűen kerültek sorba.A kutató szerint van megoldás, mégpedig az UV-val dúsított fényt kibocsátó LED-ek. A blog rámutat, hogy ezek azonban nem széles körben forgalmazott termékek, így a jövő a sárgás színű fehér ruháké."

A háziasszonyokat meg lehet vezetni ugyan, de a férfiakat biztosan nem, hiszen mint tudjuk a férfiak többsége az alapszíneket ismeri fel és nem mond nekik semmit, hogy sárgás fehér, szürkés fehér, törtfehér stb…, ők ezt mind fehérnek gondolják (habár itt illik megjegyezni, hogy a fehér nem is szín).

Tehát átverés ide, LED-es világítás oda, a nők válogassák kedvük szerint a mosóporokat, a férfiak pedig gondoskodjanak, hogy minél takarékosabban világítson a család és használjanak LED-es világítást.

Zárásként:

Ha pasi vagy vegyél LED-es lámpát, mert:

1) hosszútávon spórolsz vele és több sört ihatsz,

2) bebizonyíthatod a feleségednek, barátnődnek (anyákról itt ne essen szó, mert a mamának mindig igaza van!), hogy felesleges pénzkidobás a drága mosópor, mert csak optikailag tuningol és tisztább nem lesz vele a ruha. Ha érdekel az érvrendszer katt ide!

Ha nő vagy, akkor pedig ész érvekkel úgysem tudom bebizonyítani, hogy miért jobb az egyik mosószer, mint a másik, mert úgyis lesz rá valami érved, ha más nem a: CSAK. Viszont ha  érdekel, hogy a pasid, mivel akar majd meggyőzni, akkor Te meg kattints ide!

 

Tipp: A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

 

Az eredeti cikk itt olvasható

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr806075361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása